Önüne Gelen Diyeti Uygulamak?

Sizce her gün milyonlarca kişi yediği şeylerin listesini tutuyor mu? Tutmuyor ve tutmadığıyla kalmayıp birde fast-food gibi sağlıksız yi...

Önüne Gelen Diyeti Uygulamak?


Sizce her gün milyonlarca kişi yediği şeylerin listesini tutuyor mu? Tutmuyor ve tutmadığıyla kalmayıp birde fast-food gibi sağlıksız yiyecekleri yiyen insanların olduğunu biliyor musunuz? Bunlar sadece sizin ülkenizde mi geçerli yoksa diğer ülkelerdeki insanlarda bile çağımızda virüs gibi yayılan "obezite" sorunu mevcut mu?

Cevap açık, evet. Maalesef biz insan ırkı olarak sağlığımıza dikkat etmiyoruz. Konumuz her ne kadar obezite değil gibi görünse bile diyet uygulayan kişilerde ortaya çıkan sorunların temel nedeni obezitedir. Bir kadın, bir adam, bir genç, bir çocuk. Hepsinin diyete başlamasındaki temel neden zayıflamak. Zayıflayıp daha hoş, daha esnek bir hale bürünmek. Haklılar, diğer insanlara karşı her zaman güzel ve esnek görünüşe sahip olmak haklarıdır.

Genellikle ergenlik çağında diyete koşan gençlerin temel nedeni arkadaşlarının onlarla dalga geçmesidir. Daha önce anoreksiya nevroza diye psikolojik bir rahatsızlık duydunuz mu? Ergenlik çağında başlayan çocukların fazla kilosu olmayıp kendisini kilolu görüp daha çok hırslanarak zayıflama isteğinin gelmesi temel belirtileridir. Hadi, gelin de şu rahatsızlığı biraz yakından inceleyelim.

Tanıdığınız birisinin anoreksiya nevroza rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için şu belirtilerden yardım alabilirsiniz.

  • Kilo alma korkusu, aşırı kilolu görünme kaygısı ile telaşlı halde olması.
  • Dışarıdan zayıf göründüğü halde "kiloluyum, hala yakmam gereken yağlar var, belim çok kalın, göbeğim çıktı" gibi şikayetler içerisinde olması.
  • Bir uzman tavsiyesi ile temin etmediği zayıflatıcı haplar, ilaçlar kullanmak.
  • Yemeği çok kaçırdığında pişmanlık duygusu yaşamak, kendini suçlamak.
Asıl konumuza gelecek olursak, önümüze gelen diyetleri yapmak aşırı tehlikelidir. İnternetten baktığınız diyetler ile hareket etmeyiniz. Bünyeden bünyeye diyet tipleri değişir. Bu yüzden diyetisyenler var. Kendini diyetisyen diye ilan eden korsan internet diyetisyenlerini dikkate almayın.

İnternetten baktığımızda 500, 600, 700 gibi kalorilik diyetler görüyoruz. Şimdi siz (abartak söylüyorum) 5000 kalori yiyorsunuz diyelim. Böyle bir adamın günde 500, 600, 700 kalori yemesi ne demek? Bu kalori ile beslenirseniz kısa sürede çok büyük bir yağ kaybedersiniz. Yalan değil, doğruya doğru. Fakat kaybettiğiniz yağ kaybettiğiniz kas karşısında bir hiç denilecek kadar az seviyede.

Hepsi bu mu? Tabii ki hayır. Bu diyetlere alıştığınız zaman mideniz küçülecek ve biraz 700 kalorinin dışına çıktığınızda midenizde şiddetli sancılar ortaya çıkacaktır. Bu sancılar genellikle 2-3 saatte geçmektedir fakat ilk zamanlar aşırı şekilde ağrımaktadır. Tekrar toparlanma süreci oldukça uzun sürecektir. Çünkü siz bir kere vücudunuzu 600-700 kaloriye alıştırmışsınız. 5000 kalori yediğinizi düşünün.

Hala ağrıları bir kenara koyarım ben, çekerim acımı toparlarım, sonra tekrar yerim kilo alırım ve tekrar başlarım diyete diyorsanız yine bir sözüm var. Vücudunuz artık bunu kaldıramayacak seviyeye gelecektir. Bağırsaklarınızı artık kontrol edemeyecek seviyeye gelebilir ve doktor yardımına muhtaç kalabilirsiniz. Bu yüzden sağlıklı ve diyetisyen eşliğinde diyet yapmanız için sizi uyarıyorum. Hayatınız ile kumar oynamayın.

Yazıyı beğendin mi? Şunlara da bir göz atabilirsin.

0 yorum