7 Maddede Yeni Bloggerlar İçin Tavsiyeler

Selam blogger! Bir blog açtın ve ne yapacağını bilmiyor musun? Ne yazacağını, ne çizeceğini bilmiyor musun? Bunların hiçbirini dert yapma...

Yeni Bloggerlar İçin Tavsiyeler

Selam blogger! Bir blog açtın ve ne yapacağını bilmiyor musun? Ne yazacağını, ne çizeceğini bilmiyor musun? Bunların hiçbirini dert yapmana gerek yok. Çünkü sana bu listede müthiş önerilerde bulunacağım. Listeye geçmeden önce, bu işe zincirlerini kırarak başlayabilirsin. Blogger olmak özgür olmak demektir. Kır zincirlerini ve seni özgür yapmayan şeylerden bağımsız hale gelmeye başla.

1- Gözlem yap.

Bloğunu ne konuda açtıysan daha önce o konuda yazan mutlaka birisi vardır. Profesyonel kişilerden bahsediyorum. Gidip neyin ne olduğunu bilmeyip, başlık bile atmadan yazıya giren arkadaşları sakın ola örnek alma. Amacım onları küçümsemek değil ama bir şeyleri bilmedikleri belli. Öğrenmek için de hiçbir şey yapmıyorlar. Blogger dünyası böyle. Bir şeyleri durmadan öğrenirsin. Öğrenmeye üşeniyorsan blogger olamazsın. Yeni şeylere daima açık olman gerekiyor.

2- Yazılarda farklı tarz kullan.

Normalde çok ciddi birisi olabilirsin. Fakat birazcık eğlenceli olmakta fayda var. Kimse, sanki dövecekmiş gibi yazılan yazıları okumayı sevmez. Biraz yazının içine enerjik eğlenceli şeyler koyarsan bu iş tamamdır.

3- Diğer bloggerlar ile içli dışlı ol.

Ben blogger dostlarının bir araya gelmesini kadınların gününe benzetirim. Tıpkı onun gibi bir gün onda, bir gün şunda toplanılır. Bloggerda izlenenler diye bir olay var. Blogları izleme listene ekleyerek en son yazdıkları şeyi zaman tünelinden görebilirsin. Onlar ile etkileşim halinde bulunarak sağlam bir dostluk kurabilirsin. Blogger dünyasında dostunuz yoksa ve ünsüz birisiyseniz bloğunuzun tutulması daha geç sürecektir.

4- Okurları önemse, etkileşimde bulun.

Okurlar, kendileriyle iletişim kurup konuşan bloggerları sever. Kendini okur yerine koyup başka bloggerın bloğuna yorum atmayı denedin mi? Cevabın evet ise, o blogger, sana cevap yazmadığında kırıldığın olmuştur diye düşünüyorum. Bu olayda aynısı. Tek fark, sen yazarsın o ise okur.

5- Güzel bir görünüm sağla.

Bloğunuzda ne kadar çekici içerik olursa olsun. Güzel bir görünüşe sahip temanız yok ise okurun zevki sizinle uyuşmadığından dolayı bloğunuzda fazla yer almayacaktır. Hedef kitlenizi ön plana alarak güzel bir tema uygulayın. Sonuçlarını görme kısmında ise sizi yalnız bırakıyorum.

6- Kopya çekme.

Bu bloğuma yazdığım ilk içeriklerden, Google Hoca'nın yakaladığı kopya çeken blogger hikayesini okuyarak bu olayı hikayesel biçimde kavrayabilirsin. Diğer bloglardan içeriği kopyala yapıştır yolu ile kendi bloğunda yayımlamak sana bir şey kazandırmaz. Aksine diğer blog, Google Hoca'nın gözünde ön plana çıkar ve sen toplu fotoğraf çekimlerinde arkada kalan çocuk gibi kalırsın.

7- İçeriklerinde alıntı görsel kullanma.

Bak, sana Google'ın gözünde nasıl yükseleceğini söyleyeyim. Alıntı görsel kullanmayıp daima özgün olursan Google'ın gözünde diğer alıntı görseller kullananlardan 1-0 önde olacaksın. Tıpkı içerikleri kopyala yapıştır yapmamak gibi, burada da özgünlüğümüzü koruyacağız. Daima özgün kalıp, daima iyi işlere imza atacağız. İnsanlar bizi özgünlüğümüz ile, yaptığımız işin kalitesi ile tanıyacak.

Bonus: Kendin ol, yaz gitsin.

Kendiniz olursanız, ne için yazdığınızı önemsemeden yazarsanız mutlaka ortaya kaliteli bir şey çıkacaktır. Bloğunuzu sırf para kazanmak için açmışsanız ve çok çok büyümek gibi bir hedefiniz var ise yapmanız gereken şey, ilk önce kendinizi küçük görmeniz. Gözünüzde o kadar kendinizi küçük görmelisiniz ki çok büyük işlere imza atabilesiniz. Eğer kendinizi başından beri büyük görürseniz, o blog çöp olmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Yazıyı beğendin mi? Şunlara da bir göz atabilirsin.

1 yorum

  1. Ne güzel bir yazı bu böyle, aynen katılıyorum "Yaz gitsin." :) Çok cesaret verici ve cüretkar bir yazı. :)

    YanıtlaSil